Η ΓΗ

Η ΚΡΗΤΗ

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο σε έκταση νησί της Ελλάδος και το πέμπτο σε ολόκληρη την Μεσόγειο θάλασσα. Ανήκει στην Μεσογειακή κλιματολογική ζώνη που προσδίδει τον κύριο κλιματολογικό της χαρακτήρα που χαρακτηρίζεται ως εύκρατος. Τα καλοκαίρια στην Κρήτη είναι ζεστά και ξηρά, και οι χειμώνες ήπιοι και υγροί με αρκετές βροχοπτώσεις. Η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 25° C - 30° C. Στην Κρήτη ο επισκέπτης θα συναντήσει πολύ ψηλά βουνά, πεδιάδες και οροπέδια. Όλα αυτά συνδυαζόμενα καθιστούν την γη της Κρήτης ευνοημένη, αφού μπορεί και παράγει σχεδόν το σύνολο των καρπών ολόκληρης της γης. Η γεωκτηνοτροφική της παραγωγή έχει ιστορία τουλάχιστον 10.000 ετών. Οι ιδανικές συνθήκες κλίματος καθώς και η σύσταση του εδάφους της, καθιστούν την χλωρίδα και την πανίδα της εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και μοναδική. Στην Κρήτη υπάρχουν 1.750 είδη φυτών και τα 160 είναι μοναδικά σε ολόκληρο τον κόσμο, που χρησιμοποιούνται στην βοτανολογία και φαρμακολογία. Το 2000 και στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος Natura, και σε σύνολο 109 οικοτόπων σε ολόκληρη την Ελλάδα, ακριβώς τα μισά δηλαδή τα 55, βρίσκονται στην Κρήτη. Ενδεικτικά μερικά από αυτά είναι:

ΔΑΣΙΚΑ ΕΙΔΗ

Πεύκο (Pinus spp), Κυπαρίσσι (Cupressus Sempervirens), Σφένδαμος (Acer Sempervirens), Πικροδάφνη (Nerium Olcander), Αμπελιτσιά (Zelcova Abeliceae), Κρητικός Έβενος (Ebenus Cretica), Καμπανούλα (Campanula Cretica).

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΙΔΗ

Θυμάρι (Corridothymos Capitatus) Φασκόμηλο (Solvia Futicosa) Δίκταμο (Origanum Dictamus) Ρίγανη (Origanum Vulgare ssp Hiertum) Χαμομήλι (Marticaria Chamomila) Τίλιο (Tilia Cardata Mill) Δενδρολίβανο (Rosmatinus Officinalis) Βασιλικός (Ocimum Basilicum) Αγιόκλημα (Lonicera)

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Ο Δρύς Κορφών, αιωνόβιος Δρύς στον νομό Ηρακλείου. Το Κρητικό Κεφαλάνθηρο, είδος ορχιδέας στον νομό Ηρακλείου.

* ( Η Χλωρίδα της Κρήτης By Giorgos Tsoympas )