ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ / ΙΣΤΟΡΙΑ

Η κατηγορία αυτή στην ιστοσελίδα μας καθώς και η επόμενη, δημιουργήθηκε με ιδιαίτερη περίσκεψη. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι μια ιστοσελίδα έχει πολλούς ενδιάμεσους στόχους και έναν τελικό. Ο τελικός στόχος είναι πάντα κάποια μορφή πώλησης ενός προϊόντος, και η αποκομιδή του σχετικού κέρδους. Εγκαινιάζοντας την κατηγορία Μυθολογία-Ιστορία, αλλά και την επόμενη, ( DIVINUS σημαίνει Θεός ), επιλέξαμε το ταξίδι. Ο Όμηρος είναι ο εμπνευστής μας και το έργο του Οδύσσεια ο οδηγός μας. Η περιπλάνηση του Μυθικού Οδυσσέα, οι ταλαιπωρίες του, οι άθλοι του, οι αγωνίες του και οι κίνδυνοι, ήταν το αυθεντικό κέρδος του. Το σπίτι του, το Βασίλειο του, η οικογένεια του στην Ιθάκη ήταν ο προορισμός του. Πέρασαν πολλά χρόνια προκειμένου να τα δει ξανά. Όταν όμως θα τα ξαναδεί τα μάτια του δεν θα είναι ίδια. Η ψυχή του δεν θα είναι ίδια, και ο νους του θα είναι διαφορετικός. Ένας Έλληνας ποιητής ο Κωνσταντίνος Καβάφης θα γράψει ένα εξαιρετικό ποίημα με τίτλο Ιθάκη. Κάποιοι στίχοι είναι: « Σαν βγείς στον πηγαιμό για την Ιθάκη να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος. Γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος πόνο, γεμάτος γνώση. Τόσο σοφός που θα γίνεις με τις εμπειρίες θα καταλάβεις τι σημαίνει η Ιθάκη. Μπορεί να είναι ο τελικός προορισμός, αλλά η αξία βρίσκεται στο ταξίδι. Το ταξίδι θα σε κάνει σοφό. Η διαδρομή θα σε κάνει φιλόσοφο ». Σε αυτή τη βάση επιλέξαμε το δικό μας ταξίδι στην Μυθολογία και στην Ιστορία.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ.

Επί Βασιλείας του Κέκροπος στην αρχαία Αθήνα έγινε στον λόφο της Ακροπόλεως ένας διαγωνισμός. Διαγωνίστηκαν δυο Θεοί του Ολύμπου η Αθηνά και ο Ποσειδώνας, προκειμένου ο ένας απ’ τους δυο να οριστεί Προστάτης του Βασιλείου της Αθήνας και φυσικά να δώσει το όνομα του στην πόλη. Τον διαγωνισμό παρακολουθούσε και ο Θεός Δίας μαζί με άλλους 9 Θεούς και φυσικά ο Βασιλεύς Κέκροπας. Πρώτος διαγωνίστηκε ο Ποσειδώνας που κτύπησε με την τρίαινα του έναν βράχο. Αμέσως άρχισε να αναβλύζει αλμυρό θαλασσινό νερό. Στην συνέχεια η Αθηνά φύτεψε έναν καρπό δένδρου και αμέσως εμφανίστηκε ένα υπέροχο δένδρο με καταπράσινους καρπούς. Ήταν μια ελιά. Ο Βασιλιάς Κέκροπας πήρε αμέσως την απόφαση του. Προστάτης του Βασιλείου του θα ήταν στο εξής η Θεά Αθηνά και το όνομα του Βασιλείου του Αθήνα.

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ.

Υπήρξαν στην Κρητική γη οι αγαθοί Δαίμονες που λεγόντουσαν Κουρήτες και Ιδαίοι Δάκτυλοι. Στην Κρήτη τους θεωρούσαν σπουδαίους ευεργέτες της ανθρωπότητος, εφευρέτες διαφόρων τεχνικών εργαλείων και ιατρούς. Ήταν επίσης οι εφευρέτες της μελισσοκομίας, της κτηνοτροφίας, του κυνηγετικού τόξου και του τελετουργικού χορού. Ο Κρητικός Κουρήτης Ηρακλής είχε φέρει στην πατρίδα του την Κρήτη την αγριελιά. Στην συνέχεια την μετέφερε στην Αρχαία Ολυμπία. Υπήρξε ο εφευρέτης του αθλητισμού και ο θεμελιωτής των Ολυμπιακών αγώνων. Κάλεσε κάποτε τα 4 αδέλφια του, τους Παιωναίο, Επιμέδη, Ιάσιο και Ίδα και τους έβαλε να τρέξουν στην Ολυμπία. Τον κικητή τον στεφάνωσε με το κλαδί της ελιάς που είχε φυτέψει. Από τότε οι Ολυμπιονίκες στεφανώνονταν με τα κλαδιά της αγριελιάς της Ολυμπίας.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα η Κρήτη μας προσφέρει ιστορία τουλάχιστον 10.000 ετών. Στο νησί της Κρήτης άνθισε ο πρώτος Ευρωπαϊκός πολιτισμός, που είναι παγκόσμια γνωστός ως Μινωϊκός πολιτισμός. Ο πολιτισμός αυτός διαιρείται χρονικά σε τρείς μεγάλες ιστορικές περιόδους. Την Προανακτορική (2.600 π.Χ. – 2.000 π.Χ. ), την Παλαιοανακτορική ( 2.000 π.Χ. – 1.700 π.Χ.), και την Νεοανακτορική ( 1.700 π.Χ. – 1.450 π.Χ.). Στην πρώτη περίοδο κατασκευάστηκαν τα πρώτα πολυδαίδαλα Βασιλικά Ανάκτορα στην Κνωσσό, Φαιστό, Μάλια, και Ζάκρο. Την εποχή αυτή υπήρχε πλούτος, δύναμη και οργάνωση πολιτικής, θρησκευτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Η περίοδος αυτή σταμάτησε εξ’ αιτίας ενός καταστρεπτικού σεισμού. Τα Βασιλικά Ανάκτορα κατεστράφησαν και στην θέση τους κτίστηκαν νέα, σηματοδοτώντας την έναρξη της δεύτερης περιόδου που ήταν και η πιο λαμπρή. Το νέο Ανάκτορο ξεχωρίζει για την μεγάλη του έκταση και μεγαλοπρέπεια. Η έκταση του φθάνει τα 22.000 m². Ανατολικά υπήρχαν 4 όροφοι που αποδεικνύουν τις αρχιτεκτονικές και στατικές γνώσεις των Μινωϊτών. Στους ορόφους αυτούς διέμενε ο Βασιλιάς Μίνωας και η οικογένεια του. Δυτικά υπήρχε η πιο επίσημη αίθουσα με τον περίφημο θρόνο του Βασιλέως. Ο θρόνος αυτός διασώθηκε ακέραιος και κοσμεί το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου στην Κρήτη. Δίπλα στην αίθουσα του θρόνου υπήρχαν ιεροί χώροι, στους οποίους ο Μίνωας τελούσε τις θρησκευτικές τελετές, καθώς ήταν και Μέγιστος Αρχιερέας. Ήταν ένας Pontifex Maximus 2000 χρόνια πριν την Ρωμαϊκή εποχή.

Οι Μινωϊτες έζησαν μια ειρηνική ζωή, και ποτέ δεν διανοήθηκαν να πραγματοποιήσουν επεκτατικές εκστρατείες. Την ζωή τους διέκριναν οι τέχνες, η καλλιέργεια της γης, η βιοτεχνία, η ναυσιπλοΐα και το εμπόριο. Ανέπτυξαν τις εμπορικές τους σχέσεις με την Ανατολή, την Αίγυπτο, τις Κυκλάδες και τον υπόλοιπο Ελληνικό χώρο.

Υπήρξαν οι Πρώτοι εξαγωγείς λαδιού στον κόσμο.

Το 1400 π.Χ. η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης θα δημιουργήσει ένα τεράστιο παλιρροιακό κύμα, που θα καταστρέψει το Ανάκτορο της Κνωσσού. Η γραφή και η γλώσσα τους φαίνονται στον περίφημο Δίσκο που ανακαλύφθηκε στο Ανάκτορο της Φαιστού. Η γραφή αυτή ονομάστηκε Γραμμική Α’ και ακόμη δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί. Την εποχή της καταστροφής έγραφαν και μιλούσαν μια άλλη γλώσσα, γνωστή ως Γραμμική Β’ Η οποία και αποκρυπτογραφήθηκε το 1952 απ΄τον M. Ventris. Το πιο ιερό ζώο της εποχής ήταν ο ταύρος που εμανίζεται σε πολλές τοιχογραφίες των Ανακτόρων. Κατά μια έννοια ο Μινωϊκός πολιτισμός υπενθυμίζει και σήμερα την καταγωγή του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ο μύθος του Θεού Δία μεταμορφωμένου σε ταύρο προκειμένου να αρπάξει την Ευρώπη το αποδεικνύει.